Cebu.no

Alt om Cebu på Filippinene!

Filippinene – mulig vertsland for fotball-VM?

Når vi tenker på Filippinene, tenker vi kanskje vakre strender, idylliske øyer, hyggelige mennesker og god mat. Men vi skal også huske på at sport er en viktig del av landets kultur, og fotball er en av hovedsportene. Her finner du ivrige supportere og sportsentusiaster som helhjertet støtter landslaget sitt. Landet er delvert for basketball-VM i 2023, så hvorfor ikke også fotball-VM? Vi skal ta en titt på hva Filippinene har å by på for de hundretusenvis av menneskene som kommer til slike arrangementer, samt hva som kreves for å bli valgt som vertsland.

Hvorfor elsker turister Filippinene?

Fotball-VM tiltrekker seg en enorm mengde besøkende fra hele verden, og mange kombinerer fotballkampene med å utforske det vertslandet har å by på. Filippinene har lenge vært et svært populært turistmål for besøkende fra hele verden – og ikke uten grunn. Landet har over 7000 tropiske paradisøyer med krystallklart vann og vakre strender, og øyhopping er derfor et must når man er i Filippinene. Her kan du snorkle eller dykke for å se et av verdens rikeste og vakreste marine liv. Landet har også unik og storslått natur, og Filippinene byr på en rekke aktive vulkaner med kratre som er fylt med spektakulære innsjøer. I tillegg til flotte naturopplevelser både på land og i vann, vil du bli imponert over kulturen og menneskene her. I Filippinene møter du nemlig på smilende og imøtekommende mennesker overalt, og takket være innflytelser fra både Asia, Spania og USA, er kulturen variert og fargerik.

«Philippines Hundred Islands» by EdseastresD600 (CC BY-SA 4.0)

Hvordan måler Filippinene seg med tidligere vertsland?

Det å bli valgt som vert for fotball-VM er en stor ære for det valgte landet, men det er også et svært kostbart arrangement. Vertslandet må imøtekomme strenge krav til infrastruktur og andre standarder som er fastsatt av FIFA. Dette omfatter blant annet krav til stadioner, hoteller og transport. Sør-Afrika brukte omtrent fire milliarder amerikanske dollar på forberedelsene av fotball-VM i 2010, mens Brasil og Russland nesten firedoblet dette da de var vertsland i henholdsvis 2014 og 2018. Qatar regner med å bruke hele 220 milliarder amerikanske dollar i forberedelsene av fotball-VM i 2022, der spill på nettet viser at Frankrike og Brasil er favoritter. Det er ingen garanti for at landene får økonomisk avkastning som følge av arrangementet, men sjansene er store for at turismen vil blomstre før, under og etter mesterskapet. Dette er et godt tegn for Filippinene som allerede er et fristende turistmål for så mange. I tillegg skal landet sammen med Japan og Indonesia være vert for basketball-VM i 2023, og vil dermed få verdifull erfaring som kan komme til god nytte dersom det blir aktuelt å arrangere fotball-VM på et senere tidspunkt.

 

«Fifa World Cup 2014» – Mariya Butd via Flickr (CC BY 2.0)

Hva med å dele på ansvaret?

Det er mange faktorer som spiller inn når man skal velge vertsland for fotball-VM. Det stiller som nevnt strenge krav til infrastruktur, og det er en kostbar affære som ikke alltid gir økonomisk avkastning. Imidlertid ser vi nå en økende trend med at flere land slår seg sammen og deler på både æren og kostnadene. I 2026 er det for eksempel USA, Canada og Mexico som sammen arrangerer fotball-VM, mens Filippinene, Japan og Indonesia som nevnt arrangerer basketball-VM i 2023. Avhengig av hvor vellykket dette arrangementet blir, er det absolutt mulig at Filippinene kan bli et flott vertsland for fotball-VM – enten med eller uten partnerland.


Copyrighted content. All Rights Reserved.