Dersom du reiser fra Norge til Filippinene for første gang kan dette være en overveldende opplevelse på godt og vondt. Du møter en helt ny kultur med nye helter, betegnelser, ord og utrykk.

Vi har derfor valgt å skrive denne lille artikkelen for å gi deg litt hjelp i forberedelsene og et lite innsyn i noe av de vanligste nye ordene og skikkene du gjerne raskt kommer borti på ditt første besøk på Filippinene.

Jeepneys

Under 2- verdenskrig plasserte USA store mengder militært materiell på Filippinene, USA ble regnet som Filippinene sine allierte og var en svært viktig bidragsyter til frigjøringen fra Japan som hadde okkupert dem i krigens tidligere fase.

Etter krigen ble mange militære kjøretøy av merket Jeep gitt bort eller solgt til en billig penge av USA til filippinere. I mangel på gode transportmuligheter, så kom noen kreative sjeler på at disse bilene kunne benyttes til persontransport, og dette var starten på en kreativ næring med ombygging av disse Jeepene. Dette for at de skulle kunne ta mer passasjerer og det ble blant annet installert tak samt benker på langs. For ikke å glemme den karakteristiske personliggjørende pyntingen av de respektive bilene.

Dette har resultert i dagens løsning med Jeepneys som helt eller delvis er gamle Jeeper, eller stadig oftere enkle Jeep- lignende biler som er bygd på Filippinene, gjerne med mer moderne japanske motorer, men som samtidig er så gamle at de er faset ut i Japan og eksportert brukt til Filippinene hvor de får et nytt liv.

Jeepneys er gjerne forlenget eller bygget vesentlig lengre enn en opprinnelig Jeep, og tar gjerne 10-15 passasjerer. Det sies at når noen spør hvor mange det er plass til så er svaret alltid «en mer». Dette resulterer å at det gjerne henger passasjerer halvveis ut på baksiden når disse er fulle.

I dag er Jeepneys en viktig del av Filippinenes transportnett, spesielt i byene. De kjører gjerne faste ruter og passasjerene kan stige på og hoppe av der det passer underveis. Det er normalt fastsatt faste priser på hva som er lov å ta betalt for en Jeepney tur, avhengig av sted og turens lengde. En pris på 7-10 pesos er typisk for lokale turer i byene.

Jeepney Filippinene

Trikes

Overalt på Filippinene ser du motorsykkel med sidevogn som benyttes til Taxi lignende persontransport. Du vil bli overrasket over hvor mange mennesker som de klarer å få med på en slik motorsykkel.

De forskjellige stedene og byene har gjerne sine litt egne varianter/ standard på av «Trikes» avhengig av hvordan de lokale verkstedene bygger om disse og hva om er vanlig der. Det florerer at Trikes overalt på Filippinene og prisene er lave, dog høyere enn ved å ta en Jeepney. Husk å avtale pris på forhånd.

Joe

Dersom du er vestlig mann som beveger deg ut blant lokale filippinere så vil du fort oppleve at de roper «hey Joe» etter deg. Noen mener dette er en form for rasisme mot hvite vestlige, mens andre mener det er mer uskyldig. Uansett så er dette en vanlig måte å omtale og tiltale vestlige menn på, og det er i den sammenheng viktig å være klar over at det ikke er det samme fokus på politisk korrekthet på Filippinene som det vi er vant til i Norge. Vært klare råd er å ikke ta deg nær av dette og bare akseptere at det er slik de henvender seg til deg i mange tilfeller.

Sari-Sari store

Sari-Sari stores (Sari- Sari butikker) finner du bokstavelig talt over alt på Filippinene. Dette er små minibutikker og kiosker rundt om på øyene, som selger det mest mer eller mindre nødvendige i dagliglivet, slik som matvarer, tobakk, alkohol, lodd til lotterier, såkalt «load» (se under) og mye mer.

Butikkene fremstår ofte som enkle skur eller del av en større bygning, bolig eller garasje, og er for mange filippinere et av veldig få muligheter de har til å tjene seg litt penger.

Load

Filippinere elsker mobiltelefonene sine. Ingen andre folkeslag enn filippinere sender for eksempel flere tekstmeldinger pr. innbygger.

Siden Filippinene fortsatt er som et u-land å regne, så er mobilabonnement slik vi kjenner det ikke vanlig da det medfører et kredittelement. I stedet for benytter de en variant av det vi i Norge kjenner som kontantkort. Disse kontantkortene må fylles opp med nye brukskvoter til stadighet og dette kalles «load». «Load» kjøpes over alt på Filippinene, spesielt på Sari- Sari butikker.

Det fungerer slik at du oppgir telefonnummeret ditt (på ditt filippinske SIM kort) til Sari- Sari butikken, og betaler ønsket påfyllingsbeløp. Sari- Sari butikken sørger deretter for at bestillingen sendes videre via deres mobiltelefon slik at kjøpt «load» blir tilgjengelig omgående for kunden.

Det er mange teleleverandører på Filippinene og hver har gjerne flere forskjellige typer kontantkort med forskjellige prismodeller. Dette sammen med at det varierer mye hvor de forskjellige leverandørene har dekning, så kan det være en jungel å orientere seg for «ferske» utlendinger. Et godt råd er å be lokale om råd hva om fungerer best der du oppholder deg.

Red Horse

Red Horse er folkeølet på Filippinene. Dette og til dels San Miguel, som også har en betydelig markedsandel, er de klare markedsledere.

Red Horse sin smakskvalitet er omdiskutert, men er svært populært på grunn av lav pris kombinert med et høyt alkoholvolum på hele 6,9%.  Red Horse kjennetegnes på sine særegne og relativt store flasker, selv om de kommer i flere størrelser. Man kan med andre ord bli veldig beruset ved å drikke relativt få flasker med Red Horse.

Balut

Balut er en av mange særegnetheter på det Filippinske matfatet. Det selges typisk av gående gateselgere som kun har med seg en kurv med Balut, samt fra små boder langs veien og på markeder.

Balut er et kokt befruktet andeegg, hvor hele embryoet spises. Egget kokes eller dampes, gjerne i vann med noen tilsetninger for å sette en ekstra smak på det. Det varier litt hvor gammelt embryoet er, men 2-3 uker er vanlig. Jo eldre embryoet er jo mer spesielt blir det i smak og opplevelse.

Blant Filippinere regnes Balut som en av mange nasjonalretter, selv om tradisjonen opprinnelig kommer fra Kina. Det knytter seg også en del overtro til effektene ved å spise Balut, blant annet at det påvirker seksualdriften.

For vestlige turister er det å spise Balut gjerne en spennende engangsopplevelse, hvor man gjerne prøver å spise Balut bare for å ha gjort det. Mange synes det er veldig ekkelt selv om det egentlig smaker ganske godt. Jo yngre embryoet er, jo letter er det ofte å få i seg, da det hele føles mindre grotesk og ligner mer på å spise ett tradisjonelt egg.

Manny Pacquiao

Manny Pacquiao er en filippinsk verdenskjent lettvektbokser. Han er tungt meritert i bokseverden med flere tidligere verdensmestertitler, og er som en gud regne på Filippinene.

Han er faktisk så populær at når han bokser kamp så forsvinner nær sagt all kriminalitet i noen timer da aller følger med på kampen. Etter norsk standard er han å regne som milliardær og hans popularitet har ikke blitt mindre ved at han har gitt mye tilbake til det filippinske samfunnet i form av en rekke store veldighetsprosjekter.

Et godt råd er at du ikke heier på motstanderen når du er på Filippinene og Manny Pacquiao bokser kamp. Ikke gjør det selv om du bare prøver å være morsom. I beste fall blir dem bare blodig fornærmet på deg, i verste fall blir du regelrett banket opp.

Manny Pacquiao

Waterfalls

Filippinene består av tusenvis små, mellomstore og store øyer. Felles for nesten alle store og mellomstore øyer er at de et stykke inne på øyene har ett eller flere fantastiske fossefall som er yndete mål for både lokale og for utenlandske turister.

Vær oppmerksom på at selv de mest populære fossefallene ofte er svært dårlig skiltet og merket. Du bør derfor gjøre grundig forarbeid dersom du vil reise til et slikt på egenhånd for å i det hele tatt finne frem og ikke rote deg bort. Heldigvis er viljen til å hjelpe nesten alltid til stede hos de lokale, samt at engelskkunnskapene er forholdsvis gode også ute på bygden.

Karaoke

Det er ett karaoke anlegg i nesten alle hjem på Filippinene og de brukes ofte. Står valget mellom å kjøpe TV eller et karaokeanlegg, så faller valget gjerne på karaoke.

For utlendinger som bosetter seg i nærheten av lokale kan dette fort bli et irritasjonsmoment. Karaokeanleggene brukes nemlig utvendig og til alle døgnets tider og selvfølgelig alltid på fullt volum. Dersom du prøver å klage vil de bare le av deg. Her er det bare å følge med strømmen og heller ta imot invitasjonene som du garantert vil få til å bli med på moroa. Mye bedre enn å irritere seg, sove får du ikke til uansett.

Et lite tips er å ikke synge Frank Sinatra sanger dersom du ikke er veldig sikker på at det er noe du behersker veldig godt. Når det kommer til karaoke, så har Frank Sinatra en spesiell status blant filippinerne. Ikke fornærm han og dem ved å stotre deg gjennom en Sinatra sang når du er godt bedugget.

Lechon

Grisekjøtt er veldig populært på Filippinene da svært mange driver med griseoppdrett i småskala. På Filippinene regnes Lechon som all stekt gris, i motsetning til en del spansktalende land hvor det refereres til helstekt babygris.

På nær sagt alle større festligheter på Filippinene så står helstekt voksen gris, Lechon, på menyen. Bli ikke overrasket dersom du som vestlig mann besøker familien til ditt kvinnelige bekjentskap ute på bygden, og det inviteres til fest med Lechon. Dette er festligheter som det typisk forventes at du som rik utlending skal betale for. Du vil nemlig fort finne ut av at de tror at alle vestlige utlendinger er rike.

Zumba

Zumba er dans og trening i en god kombinasjon, og er svært populært på Filippinene. Det er helt vanlig at det arrangeres (som oftest gratis) zumba timer på kjøpesentre, i parker og på strender, hvor hvem som helst kan hive seg på disse dansetimene.

Barangay

Samfunnet på Filippinene er i likhet med Norge og de fleste land i verden delt inn i forskjellige soner med varierende grad av selvstyre. I Norge er kommune den laveste varianten av dette, mens det på Filippinene er Barangays som er betegnelsen som de minste lokalstyrte delene.

I motsetning til norske kommuner så er disse gjerne mindre og kan mer sees på som bydeler eller nabolag. Alle Barangays har en Barangay Captain. Denne lederen er valgt av lokalbefolkningen og har noe makt ved at de kan tre inn i lokale uenigheter.

Fiesta

Filippinere er glad i fest og moro. Nær sagt alle byer og Barangays arrangerer sin årlige lokale festsom ofte betegnes som en Fiesta. Når dette arrangeres varierer fra sted til sted, men arrangeres gjerne på samme tidsrom på det samme stedet i fra år til år. Omfanget av en Fiesta kan variere mye og kan være alt i fra et lite arrangement på dagen til store arrangementer som går over flere dager.