Når du skal til Cebu på Filippinene, og Filippinene ellers, er det viktig å forstå at mange ting fungerer mye annerledes enn de gjør hjemme i Norge. Dette gjelder ikke minst forholdet til penger og bruk av kontanter i forhold til elektronisk betaling med kort og nettbank. Teamet er aktuelt uansett om du er på en kort ferie eller du planlegger å bosette deg der for en lengre periode.

Til og med på Filippinene, som mange regner som enn land i den tredje verden, skjer det mye på denne fronten også der. Bruk av betalingskort som Mastercard og Visa blir stadig mer utbredt, men langt i fra så utbredt at du kan basere deg på å betale med dette i hverdagen når du betaler for varer og tjenester.

Bruk av minibanker på Filippinene

Det er relativt lett å finne minibanker i de større byer og tettsteder som godtar Visa og Mastercard, men vær klar over at disse ikke er like stabile som i Norge samt at de rett som det er går tomme for penger. Dette gjelder ikke minst rundt høytider og lønnsutbetalinger.

Filippinene er et kontant basert samfunn med mindre tillitt til banker enn hjemme i Norge samt at det er et «mer fra hånd til munn samfunn» hvor sparing er lite utbredt, spesielt blant det fattige flertallet i landet. Når det kommer penger på konto så skal pengene brukes er mye av kulturen.

Problemer med at kortet kiler seg fast eller rett og slett blir slukt av minibanken er heller ikke ukjent, på samme måte som det skjedde regelmessig hjemme her i Norge for 20 år siden. Ting ligger litt etter på mange områder med andre ord.

Det er også vanlig med ganske betydelige gebyr ved uttak i minibanker, i tillegg kommer gebyr hos din norske bank samt det såkalte valutapåslaget. Dette kan du imidlertid unngå med å bruke kort fra en aktør som Revolut eller N26.

Betaling med kort for varer og tjenester

Selv om betaling med kort blir stadig mer utbredt på Filippinene, så ligger de langt etter oss i Norge.

Du kan regne med, men ikke være sikker, på at du kan betale med Visa og Mastercard hos de store internasjonale hotellkjedene, samt store nasjonale og internasjonale butikker og shopping sentre slik som Robinsons Mall. Utover dette er det stor sannsynlighet for at du kun kan betale kontant for det du kjøper av varer og tjenester.

Bruk av kontanter i Filipinene

Kontanter er det som gjelder på Filippinene og du bør alltid sørge for at du har kontanter tilgjengelig for en lengre periode frem i tid.

Infrastrukturen er som nevnt ikke like stabil som i Norge, samt at Filippinene er et land som ofte rammes av naturkatastrofer. Det er ikke uvanlig at Tyfoner, Jordskjelv og Flom kan ramme infrastrukturen så hardt at det ikke er mulig å benytte minibanker på flere uker. Ta høyde for dette.

Dersom du har med deg sedler i amerikanske dollar eller euro, så er spesielt dollar lett å få vekslet på Filippinene. Husk å sjekke kursen du får tilbud om før du faktisk veksler dette på Filippinene. Du kan veksle på flyplassen, på hoteller, banker eller egne vekslebuler.

Det er viktig å tenke på totalkostnaden dersom du baserer deg på dette. Siden vi bor i Norge, så må du jo i utgangspunktet få tak i dollarsedler på en måte. Det finnes egne minibanker for dette få flyplassene, både i Norge og utlandet, men det medfører ofte mye gebyr.

Noe annet du bør være klar over på Filippinene er at når du tar ut penger i minibank eller veksler, så får du normalt sedler med høyere valør. Filippinene er et fattig land, og gateselgere og småbutikker har sjeldent særlig med vekslepenger. Dette kan være ubevist rett og slett fordi de har så lite penger, men kan også være noe de gjør bevist i håp om at du skal si det er ok slik at de kan beholde hele seddelen uten at du får vekslepenger.

 En god vane er å alltid betale med større sedler hos større aktører, slik som på shoppingsentrene og restauranter. På den måten har du alltid små sedler og vekslepenger på deg når du skal kjøpe småting på gaten og andre tilfeller hvor selgeren påstår de ikke kan veksle.

Overføre penger til Filippinene

Dersom du skal bosette deg på Filippinene for en lengre periode så vil behovet for å overføre penger fra Norge gjerne melde seg etter hvert. En mulighet er å ta dette ut ved hjelp av minibank, men det kan bli behov for å overføre penger på andre måter også. Mange nordmenn bor for øvrig i Norge, mens de har kjæreste eller ektefelle som bor på Filippinene som de forsørger. Da er det ofte behov for å overføre penger innimellom til dem.

Her kommer forskjellige overføringstjenester inn i bildet. Her er det mange muligheter. Paypal, Money gram og Wise er noen populære tjenester.

Den kanskje mest brukte, som gjør at mottaker ikke trenger egen bankkonto er Western Union. Fordelen er at mottaker kun får en referansekode og kan gå og hente pengene på nærmeste Western Union kontor, noe som er svært utbredt på Filippinene, og hente pengene. For mottaker er dette ofte det enkleste valget, men ulempen er høye gebyrer som du som avsender gjerne betaler.

Forbered deg før du reiser

Budskapet vårt er at du ikke tar med deg ditt norske bankkort i farten når du reiser til Filippinene og tenker at alt ordner seg. Ja, du er gjerne heldig og det går bra, men risikoen er høy or at noe går galt.

Ta med deg flere kort, gjerne tilknyttet forskjellige banker samt forskjellige typer kort (debetkort og kredittkort). Hvis en bank synes det er noe muffens med din kortbruk på Filippinene kan du risikere at de sperrer alle kortene dine i den banken, med det formålet å beskytte deg selv om det oppleves motsatt. Skaff deg et gratis kundeforhold hos Revolut, det tar bare 5-10 minutter.

Det viktigste er imidlertid at du tenker godt gjennom hvordan su skal sikre at du har tilgang til penger under hele ditt opphold på Filippinene. Legg gjerne en plan på at du skal ha med litt dollar, flere kort (både kredittkort og debetkort), samt at du har et etablert kundeforhold før avreise hos aktører som Paypal og Wise.

Legg også litt penger hjemme hos noen du stoler på som i verste fall kan overføre til deg via Western Union dersom alt annet skjærer seg.

Et siste alternativ vi vil nevne er kryptovaluta. Du vil alltid finne en aktør på Filippinene som vil kjøpe Bitcoin av deg for kontanter hvis det «brenner» hos deg, men heller der vil du nok ikke få den beste vekslingskursen. Dette forutsetter også en del innsikt i det tekniske rundt dette, men det er et lett overkommelig problem som du finner mye nyttig informasjon om på nett.