Nesten all transport av turister til Filippinene går via internasjonale flyruter til Manilla, Cebu eller Davao. Derfra går det naturligvis innenlandske flyruter mellom disse byene og en del mindre flyruter til mindre byer. Sammenlignet med vesten er det innenlandske flytilbudet med unntak av rutene mellom disse 3 byene langt i fra imponerende selv om et tilbud eksisterer.

Siden Filippinene består av over 7000 øyer så er det naturlig at mesteparten av trafikken mellom øyene går med ferjer av varierende størrelse og kvalitet. Det å komme seg fra en av de store flyplassene til endelig reisedestinasjon kan være en omfattende affære og være vel så krevende som selve flyturen fra Norge til Filippinene. Dette er selvsagt veldig avhengig av hvor usentral din endelige destinasjon på øyene er. Mange har brent seg på å avtale å møte ei dame de har møtt på internett på et avsides sted på Filippinene og bruker enormt med tid og krefter på å komme seg dit for deretter å finne ut at dama ikke var den drømmedama de hadde tenkt seg.

Tog og veitransport på Filippinene

Siden Filippinene består av så mange øyer er jernbane nesten ikke eksisterende og finnes kun på "hovedøya" Luzon hvor Manila ligger. Tog er med andre ord ikke noe reelt alternativ på Filippinene. Det går mye busser over lengre strekk på de større øyene, her er kvaliteten veldig varierende og det er lurt å forhøre seg om bussen har aircondition, antall stopp, toalettmuligheter og lignende, spesielt dersom du har flere alternativer å velge mellom. Ellers er "Jeepneys" og "Trikes" (ombygde mopeder/ motorsykler med sidevogn) svært vanlig over alt og veldig billig. Taxi er vanlig i de større byene, her må du passe deg for de vanlige taxisvindelmetodene som eksisterer i mange deler av verden forøvrig med overprising og omveier for å få opp beløpet på regningen.

Hvor lønner det seg å reise på Filippinene?

Dersom du er "førstereisgutt" til Filippinene anbefaler vi deg at du velger et enkelt utgangspunkt for din reise og alltid ha noen overnattinger i Manila eller Cebu før du reiser videre, nærmest en kulturell avklimatisering. Cebu er et fint utgangspunkt da det ligger veldig sentralt til "midt på Filippinene" med stort by sentrum med alt du kan tenke deg, relativt kort vei til fine strender utenfor byen og ferjeruter til andre øyer som Tagbilaran på Bohol eller Dumaguete på Negros. Dersom du skal reise til populære destinasjoner som Boracay eller Palawan så er Manila et bedre utgangspunkt. Men husk at flotte turistmål som ser attraktive ut på internett i realtitene kan vare særdeles avsidesliggende og kreve mye reising og venting. Punktligheten på offentlig transport slik du kjenner den i Norge kan ikke sammenlignes med Filippinene. Det nytter ikke å være rastløs og utålmodig på rundreise på Filippinene.

Sagt på en annen måte så er ikke Filippinene et sted du reiser til uten å ha forberedt deg grundig på alle måter. Både i forhold til hva du har med deg, planlagt reiserute, alternative reiseruter dersom planlagt rute ikke går som den skal og så videre. Filippinene er som et U-land å regne og du bør alltid ha en plan-B og plan-C på reise i dette landet. På den andre siden kan du få en særdeles opplevelsesrik reise dersom du planlegger godt og vet hva du kan forvente deg.

Transport for deg som vurderer å bosette deg på Filippinene.

Mange nordmenn ønsker å bosette seg på Filippinene for kortere eller mer permanent basis. Du kan bo i landet i inntil 3 år før du trenger å reise ut av landet en liten tur, dog må du påregne månedlige turer til immigrasjonsmyndighetene for å fornye turistvisumet. Mange som bosetter seg på Filippinene velger å skaffe seg bil eller motorsykkel for å komme seg rundt, de fleste anbefaler motorsykkel. Det er fullt mulig å eie kjøretøy på Filippinene som utlending men man må forevente seg en god dose byråkrati i registreringsprosessen. Et godt alternativ er å bruke "Jeepneys og Trikes" som er særdeles billig å bruke. Spesielt "Jeepney" koster ikke mye mer enn ei krone turen internt i byene og er samtidig en flott arena å få kontakt med lokalbefolkningen på.

Husk mye kontanter!

Selv om det er billig å reise og leve på Filippinene så er det viktig å huske på at det er et veldig kontantbasert land. Minibanker finnes i byer og på turiststeder men du vet aldri om de virker eller om internett eller strømnettet ligger nede slik at minibankene ikke virker eller får nødvendig kontakt med banken. Når du reiser på Filippinene bør du derfor alltid ha godt med kontanter med deg og samtidig tenke gjennom hvordan du skal beskytte deg mot lommetyver. Et pengebelte eller annen løsning som du bærer inntil kroppen er en god investering. Det er en ting med pengene du risikerer å miste, men det er gjerne enda verre med den vanskelige situasjonen du risikerer å havne i dersom du mister alle kontantene dine i usentrale områder. Dersom det skulle skje er det godt å vite at Filippinere generelt er et hyggelig og hjelpsomt folkeslag som gjerne gir deg ly over natten dersom du er i vanskeligheter.