Back to Top

Cebu.no

Alt om Cebu på Filippinene.

Artikler

Hvordan håndtere penger når du er på Filippinene?

Når du skal til Cebu på Filippinene, og Filippinene ellers, er det viktig å forstå at mange ting fungerer mye annerledes enn de gjør hjemme i Norge. Dette gjelder ikke minst forholdet til penger og bruk av kontanter i forhold til elektronisk betaling med kort og nettbank. Teamet er aktuelt uansett om du er på en kort ferie eller du planlegger å bosette deg der for en lengre periode.

Til og med på Filippinene, som mange regner som enn land i den tredje verden, skjer det mye på denne fronten også der. Bruk av betalingskort som Mastercard og Visa blir stadig mer utbredt, men langt i fra så utbredt at du kan basere deg på å betale med dette i hverdagen når du betaler for varer og tjenester.

Bruk av minibanker på Filippinene

Det er relativt lett å finne minibanker i de større byer og tettsteder som godtar Visa og Mastercard, men vær klar over at disse ikke er like stabile som i Norge samt at de rett som det er går tomme for penger. Dette gjelder ikke minst rundt høytider og lønnsutbetalinger.

Filippinene er et kontant basert samfunn med mindre tillitt til banker enn hjemme i Norge samt at det er et «mer fra hånd til munn samfunn» hvor sparing er lite utbredt, spesielt blant det fattige flertallet i landet. Når det kommer penger på konto så skal pengene brukes er mye av kulturen.

Problemer med at kortet kiler seg fast eller rett og slett blir slukt av minibanken er heller ikke ukjent, på samme måte som det skjedde regelmessig hjemme her i Norge for 20 år siden. Ting ligger litt etter på mange områder med andre ord.

Det er også vanlig med ganske betydelige gebyr ved uttak i minibanker, i tillegg kommer gebyr hos din norske bank samt det såkalte valutapåslaget. Dette kan du imidlertid unngå med å bruke kort fra en aktør som Revolut eller N26.

14 ord du bør vite hva betyr på Filippinene.

Dersom du reiser fra Norge til Filippinene for første gang kan dette være en overveldende opplevelse på godt og vondt. Du møter en helt ny kultur med nye helter, betegnelser, ord og utrykk.

Vi har derfor valgt å skrive denne lille artikkelen for å gi deg litt hjelp i forberedelsene og et lite innsyn i noe av de vanligste nye ordene og skikkene du gjerne raskt kommer borti på ditt første besøk på Filippinene.

Jeepneys

Under 2- verdenskrig plasserte USA store mengder militært materiell på Filippinene, USA ble regnet som Filippinene sine allierte og var en svært viktig bidragsyter til frigjøringen fra Japan som hadde okkupert dem i krigens tidligere fase.

Etter krigen ble mange militære kjøretøy av merket Jeep gitt bort eller solgt til en billig penge av USA til filippinere. I mangel på gode transportmuligheter, så kom noen kreative sjeler på at disse bilene kunne benyttes til persontransport, og dette var starten på en kreativ næring med ombygging av disse Jeepene. Dette for at de skulle kunne ta mer passasjerer og det ble blant annet installert tak samt benker på langs. For ikke å glemme den karakteristiske personliggjørende pyntingen av de respektive bilene.

Dette har resultert i dagens løsning med Jeepneys som helt eller delvis er gamle Jeeper, eller stadig oftere enkle Jeep- lignende biler som er bygd på Filippinene, gjerne med mer moderne japanske motorer, men som samtidig er så gamle at de er faset ut i Japan og eksportert brukt til Filippinene hvor de får et nytt liv.