Visste du at du på Cebu kan du se og svømme sammen med hvalhai? Det er faktisk mulig. Dette skjer riktignok ikke i byen Cebu, men sør på øyen Cebu, nærmere bestemt utenfor kommunen Oslob.

Det sies at dette skal være en helt unik opplevelse som ikke kan sammenlignes med noe annet og er nesten som «et must» når du er i Cebu.

Hvordan reise til Oslob?

For å reise til Oslob er det normalt å ta bilvei fra Cebu sørover til Oslob. Denne turen tar alt i fra 1,5 timer til 3,5 timer avhengig av om du tar bil, taxi eller buss, samt når og hvor i Cebu City din reise starter.

Dersom du starter på Mactan, hvor den internasjonale flyplassen ligger, så må du belage deg på å krongle deg gjennom rushtrafikken gjennom hele Cebu City. Spesielt broene fra øyen Mactan over til fastlandet i Cebu City er en gedigen flaskehals, spesielt i rushtiden.

Det enkleste er å ta en taxi til Oslob fra Cebu. Dette vil koste rundt 2000 pesos (3-400 kroner) og er også det raskeste.  Både Grab og Uber er etablert i Cebu City og kan være en del billigere enn taxi. Eventuelt kan du reise med privatbil eller leiebil.

Det billigste alternativet er buss. Dette tar litt over 3 timer og koster litt i underkant av 200 pesos, noe som tilsvarer 30-40 kroner. Påstigning skjer på Cebu South Bus terminal som ligger sør på fastlandet i Cebu City.

Det organiseres også dagsturer til Oslob fra Cebu City slik at du kommer tilbake til Cebu City samme dagen. Dette tilbys av en rekke aktører, men er som oftest unødvendig dyrt i forhold til å organisere tur selv. Dersom dere er flere som reiser sammen kan det å booke en taxi eller bil med sjåfør for dagen være et bedre alternativ. Hør med hotellet du bor på hva de kan ordne.

Hva passer det å kombinere med en utflukt til Oslob?

Dersom du skal reise fra Cebu City til Dumaguete er det flere måter å reise denne distansen på. Mange velger å ta bil eller buss ned til Liloan Port helt sør på Cebu øyen for å ta den korte ferjeturen over til Dumaguete i stedet for den lange ferjeturen direkte fra Cebu City. I så fall bør du vurdere å ta et stopp, gjerne med overnatting i Oslob for å oppleve hvalhai safari der.

Ellers er det populære fossefallet Kawasan Falls, noe som ofte kombineres med organiserte turer til Oslob. Dette involverer imidlertid en relativ stor omvei og kan kombineres med et besøk i den lille byen Moalboal, som er populært spesielt blant dykkere.

Hva koster det med hvalhai safari i Oslob?

Dette organiseres flere forskjellige varianter av hvalhai safari i Oslob. Den vanligste prisen er 1000-1500 pesos for å snorkle sammen med hvalhai, og omtrent halvparten for å kun observere dem fra båt.

Hvordan er dyrenes interesser og dyrevern ivaretatt i forbindelse med dette?

Det er ofte store mengder turister som observerer hvalhai på få meters avstand og mange faller for fristelsen for å røre dem fysisk selv om det ikke er lov. Dette sammen med at hvalhaien lokkes mot turistene med mating gjør at hvalhai safari ikke er ideelt med tanke på at hvalhaien skal leve i sine naturlige omgivelser. Når det er sagt så blir de på ingen måte holdt fanget og lever således fritt i havet.

WWF oppgir imidlertid hvalhaiturisme som en mulig risiko for den utrydningstruede bestanden, sammen med mange andre forhold som truer arten.

Er det trygt å reise til Oslob?

Norske myndigheter har ikke utstedt reiseråd mot å reise til Oslob og det må dermed anses som trygt for nordmenn å reise dit og normal norsk reiseforsikring gjelder.

Det har vært perioder hvor enkelte land har utstedt reiseråd mot sørlige delen av Cebu, inkludert Oslob, på grunn av fare for kidnapping av turister, men vi er ikke kjent med at dette er et gjeldende reiseråd lenger. Sørlige delen av Cebu anses som trygt med tanke på kidnapping og lignende, men som over alt ellers bør man bruke sunn fornuft og ikke oppsøke situasjoner som oppleves som risikofylt eller utrygt på annen måte.