Hvordan er prisene på Filippinene?

Det er svært billig å leve på Filippinene, spesielt i mindre byer eller på landsbygda men også i de store byene som Manila og Cebu er prisnivået svært lavt sett med Norske øyne. Men det finnes også enkelte ting om faktisk er dyrere på Filippinene enn i Norge, spesielt elektroniske produkter er veldig dyrt på Filippinene.

Det er imidlertid enkelt å bruke mye penger på Filippinene dersom du ønsker det og samtidig følger en Europeisk livsstil uten å tilpasse deg til lokale forhold. Spesielt i Cebu og de andre store byene i landet så har du tilgang til den samme luksusen som i andre store byer i verden. 

For nordmenn er Cebu og Filippinene ikke bare en stadig mer populær ferie destinasjon men også et populært sted å flytte til, spesielt for trygdede som ønsker bedre levestandard enn de kan oppnå i Norge på den samme inntekten i kombinasjon med et varmt klima året rundt. Mange flytter også til Filippinene enten fordi de har truffet en partner der eller fordi de har hørt om hvor enkelt det er for eldre menn å innlede et forhold med yngre og attraktive Filippinske damer. Vi vil derfor fokusere både på prisene for turister, typisk hotell og restauranter, og priser for fastboende som husleie og dagligvarer.

Thailand er et land som sammenlignes mye med Filippinene i forhold til prisnivå. I Thailand er det mer vanlig å spise ute og det kryr av svært billig mat hos små tilbydere som selger god mat fra flyttbare vogner på gaten. I Thailand er det gjerne billigere å kjøpe mat ute på gaten av slike gateselgere enn å kjøpe råvarer og lage maten selv. På Filippinene er dette motsatt og dagligvarer er svært billig mens å spise ute oppleves vesentlig dyrere selv om prisene fortsatt er bagateller i forhold til Norge. 

Priser for å leie bolig på Filippinene.

Det er svært billig å leie bolig på Filippinene, dersom du har moderate krav til beliggenhet og standard så kan du få en akseptabel standard for rundt en tusenlapp i måneden, noe som tilsvarer 7000 pesos som er den lokale valutaen.Dersom du går opp i størrelsesorden 3-5000 norske kroner så får en en veldig god standard, gjerne med svømmebasseng. Dersom du er villig til å legge på en tusenlapp eller to til så kan du få dette inkludert strandlinje de fleste stedene på Filippinene. Det er også mulighet å få strandlinje for langt billigere leie men da er boligstandarden deretter.

Boligmarkedet på Filippinene følger den samme hovedregelen som ellers i verden hvor man satt litt på spissen sier at det er tre faktorer som er avgjørende for prisene, nemlig beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet. Bokostnadene er vesentlig dyrere i større byer som Cebu og Manila enn i små byer som Dumaguete. Uansett så er det som i resten av verden mye å spare på en litt mindre sentral adresse uten for byene.

Prisnivå på hoteller og restauranter.

Forskjellen i prisnivået på Filippinene i forhold til Norge er mindre for turister enn for dem som flytter til landet. Dette er typisk fordi turister ikke bruker tid på å tilpasse seg lokale forhold og bestiller gjerne hotellrom via store internasjonale kjeder og spiser på kjente restaurantkjeder. Fastboende derimot setter seg mer inn i den lokale livsstilen og gjør en del tilpasninger til denne. Dessuten så er næringslivet i landet som er tilpasset turismen nok priset deretter da prisnivået er svært lav i forhold til de aller fleste vestlige land slik at det uansett oppleves som en rimelig ferie. For de fleste turister er reise og opphold gjerne bestilt via utenlandske reisebyråer som tar en betydelig del av kaken.

Priser på tannlege, lege og sykehus på Filippinene.

Det å gå til tannlege eller lege er bare moro på Filippinene med tanke på priser. Et legebesøk koster noen få tiere mens et vanlig tannlegebesøk hos en bra tannlege med gode hygieniske forhold kommer på rundt en hundrelapp. Et sykehusopphold er også veldig rimelig i forhold til vesten. Når det er sagt må du aldri tenke på å reise på ferie til Filippinene uten reiseforsikring, selv om sykehus er relativt billig så kan det likevel bli veldig dyrt ved mer alvorlig sykdom. Dersom du flytter til landet bør du absolutt beholde ditt medlemskap i den norske folketrygden selv om dette koster endel. 

Arbeidskraft

Arbeidskraft er veldig billig på Filippinene. Dersom du er bosatt i landet og trenger hjelp til å flytte, hushjelp, barnepike, verksted og alt annet av tjenester så er prisene for dette en brøkdel av hva dette koster i Norge. Det er helt normalt med en månedslønn på rundt tusen Norske kroner og noen har enda mindre. Selvfølgelig er det en del som også tjener vesentlig mer men det er ikke i nærheten av Norske lønninger. For turister er tjenester som massasje noe som koster så lite at man føler at man nesten kan benytte seg av dette så mye man ønsker uten for store innhugg i lommeboken.

 

Transport og drivstoff

Transport er også billig i landet mens drivstoff er dyrt men fortsatt billigere enn i Norge. For å reise mellom de forskjellige øyene på Filippinene går det mange forskjellige typer ferjer både med og uten mulighet til å ta med seg bil eller motorsykkel. Hurtiggående moderne ferjer er dyrere enn tradisjonelle mer primitive ferjer som bruker lengre tid. Uansett er prisene fullt overkommelige. Mellom de større byene er det et godt fly tilbud både innenlands og til utlandet.

 

Elektronikk

Elektronikk som TV, PC, kamera m.m. er faktisk mye dyrere enn i vesten. Dette skyldes hovedsaklig høye tollsatser. På samme måte som man tar med sigaretter og alkohol hjem til Norge etter reise til utlandet er det fornuftig å ta elektronikk med seg inn til Filippinene fremfor å kjøpe det der. Planlegg slike innkjøp før du reiser til Filippinene eller få besøkende til å ta det med til deg når du er bosatt i landet.

Hvilke månedlige levekostnader må jeg beregne på Filippinene?

Med tanke på at det er helt vanlig med en månedslønn på kr 1000,- i landet så kommer du veldig langt med svært lite penger. Svært få nordmenn vil imidlertid være komfortabel med en livsstil som et slik kostnadsnivå medfører. Dessuten kjenner lokalbefolkningen mer til hvordan de kan leve billigst mulig og hjelper hverandre på en helt annen måte i hverdagen enn vi er vant til i Norge.

Det sies at det er fullt mulig å leve et akseptabelt liv etter vestlig standard for kr 3000,- pr måned utenfor de store bysentra. Dette forutsetter at du tar til takke med en veldig nøktern leilighet og baserer deg på å lage mat selv med billige lokale råvarer og benytte billig offentlig transport. Du vil også ha lite til overs til sosiale aktiviteter men noe er det rom for. Husk å ta høyde for uforutsette utgifter. Mange par klarer seg på under kr 5000,- pr måned men da er ofte den ene fra Filippinene og kjenner godt til lokale forhold og aksepterer en nøktern livsstil.

De fleste innflyttede fra vesten til Filippinene har månedlige levekostnader på kr 6-10000,- norske kroner. Disse har da en bra bolig og levestandard lik eller bedre enn hva man har i Norge på en normal Norsk lønning.

Dersom du er ute etter høy standard på bolig og ønsker å spise ute på bra restauranter og kanskje ha bil og motorsykkel så kommer du langt for kr 20000,- pr måned. Selvfølgelig er dette avhengige av individuelle krav og forventninger og ikke minst lokalisering av bosted.

Alt i alt er det veldig billig i Cebu eller hvor som helst ellers på Filippinene. Nordmenn som flytter dit kan leve veldig bra på norsk uføretrygd eller pensjon selv om dette er de laveste satsene i Norge.